30.11.2021 Tarih Ve 31675 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 7343 Sayılı " "İcra Ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" İle Getirilen Önemli Değişiklikler


Alternate Text

A-İHALENİN FESHİ DAVALARININ AÇILIŞINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

7343 sayılı Kanunun 27.ve 34.maddesi ile ;

g) 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 134 üncü maddesi kapsamında satış isteyen alacaklı, borçlu, resmî sicilde kayıtlı ilgililer ile sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişilerce ihalenin feshinin talep edilmesi hâlinde ihale bedeli üzerinden binde 68,31 (Bu harcın yarısı talepte bulunurken) peşin olarak yatırılmak zorundadır.

Keza değişiklik getiren bu madde gereğince 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (1) sayılı tarifede düzenleme yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (1) sayılı tarifenin “(A) Mahkeme Harçları” başlıklı bölümünün “III – Karar ve ilam harcı” başlıklı fıkrasının “1. Nispi harç” başlıklı bendinin, (f) alt bendinden sonra gelmek üzere aynı ifade ile alt bent olarak eklenmiştir.

Yine aynı kanunun 27.maddesi ile getirilen değişiklik sonucu ihalenin feshinin düzenlendiği İİK 134/ 4 (Ek fıkra:24/11/2021-7343/27 md.) maddesi aynen aşağıdaki gibi olmuştur :

“ Satış isteyen alacaklı, borçlu, resmî sicilde kayıtlı ilgililer ile sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişilerce yapılan ihalenin feshi talebinde, talepte bulunulurken, ilgili kişilerin muhtemel zararına karşılık olmak üzere ihale bedelinin yüzde beşi oranında teminat gösterilmesi şarttır. “

Söz konusu düzenlemeler yayımı tarihi itibariyle de yürürlüğe girmiştir.

7343 sayılı Kanunu 'nun 33.maddesi ile İcra İflas Kanunu 'na eklenen Geçici Madde 18 gereğince çıkarılması gereken Yönetmelik de 08.03.2022 tarihli 31772 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Dolayısıyla ; 7343 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle İcra İflas Kanunu 'nda İhalenin Feshinin Düzenlendiği 134 maddesi 3.ve 4.fıkrası gereğince satış isteyen alacaklı, borçlu, resmî sicilde kayıtlı ilgililer ile sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişilerce yapılan ihalenin feshi taleplerinde davacı tarafından;

- ihale bedeli üzerinden binde 68,31 (bu harcın yarısı talepte bulunurken) peşin olarak yatırılması , - ilgili kişilerin muhtemel zararına karşılık olmak üzere ihale bedelinin yüzde beşi oranında teminat gösterilmesi, zorunlu hale gelmiştir.

B- YATIRILAN TEMİNATIN İADESİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

30.11.2021 Tarih Ve 31675 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 7343 Sayılı " İcra Ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 32.maddesi İle İcra İflas Kanunu'nun Taşınır Satışlarında Da Uygulanan 133.maddesi ; "Taşınmaz kendisine ihale olunan kimse derhal veya verilen mühlet içinde parayı vermezse, ihale kararı icra memuru tarafından kaldırılarak teminat akçesi alıcının ikinci fıkra gereğince mesul bulunduğu meblağa mahsup edilmek üzere alıkonulur. Kendisinden evvel en yüksek teklifte bulunan kimsenin ileri sürdüğü pey, 129 uncu maddenin aradığı şartlara uygun bulunması ve bu kimsenin adresinin de malum olması halinde, bir muhtıra tebliğ edilerek arzettiği bedelle taşınmaz kendisine teklif edilir ve üç gün zarfında almaya razı olursa ona ihale olunur. Razı olmaz veya cevapsız bırakılırsa veya bulunmazsa taşınmaz icra dairesince hemen artırmaya çıkarılır. Bu artırma ilgililere tebliğ edilmeyip yalnızca satıştan en az yedi gün önce yapılacak ilanla yetinilir. Bu artırmada, teklifin, 129 uncu maddedeki hükümlere uyması şartıyla taşınmaz en çok artırana ihale olunur" "İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak suretiyle ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesuldürler. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairece tahsil olunur. Bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden tahsil olunur.

MÜLGA OLMUŞTUR.

Değişiklik getiren 7343 sayılı yasanın 17.maddesi ile İİK. 115.maddesi 3.fıkrası aynen aşağıdaki gibi olmuştur :

"İhale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması hâlinde alınan teminat iade edilmeyip öncelikle satış masraflarından düşülmek üzere hak sahiplerine alacaklarına mahsuben ödenir. "

Yine aynı yasanın 14.maddesi ile getirilen değişiklikle "Artırma hazırlık tedbirleri" başlıklı İİK 'nun Madde 114 maddesi ;

Elektronik satış portalında yapılacak ilanda aşağıdaki hususlar yer alır:

9. İhale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması hâlinde, alınan teminatın iade edilmeyip öncelikle satış masraflarından düşülmek üzere alacaklarına mahsuben hak sahiplerine ödeneceği,

10. Asgari ihale bedelinin teklif edilmemesi nedeniyle ihalenin yapılamadığı veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatırmaması sebebiyle ihalenin iptal edildiği hâllerde ikinci artırmanın ilk açık artırmadaki şartlar çerçevesinde tekrar yapılacağı.

11. İhale alıcısının, satış bedelinin tamamını ihalenin gerçekleştiğine ilişkin tutanağın elektronik satış portalında ilan edildiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde icra dairesi hesabına ödemesi gerektiği,

Yine Aynı yasanın 18.maddesi ile getirilen değişiklikle İİK 'nun “İhale Bedelinin Ödenmesi Ve Malın Teslimi “ başlıklı Madde 118 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:24/11/2021-7343/18 md.)

"İhale alıcısı, ihalenin feshi talep edilmiş olsa dahi artırma sonuç tutanağının ilanından itibaren yedi gün içinde satış bedelini nakden ödemek zorundadır. "

İİK 'nun "İhale bedelinin ödenmesi" başlıklı Madde 130 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:24/11/2021-7343/24 md.) "İhale alıcısı, ihalenin feshi talep edilmiş olsa dahi artırma sonuç tutanağının ilanından itibaren yedi gün içinde satış bedelini nakden ödemek zorundadır."

şeklinde düzenlenmiştir.

Söz konusu düzenlemeler yayımı tarihi itibariyle de yürürlüğe girmiştir. 7343 sayılı Kanunu 'nun 33.maddesi ile İcra İflas Kanunu 'na eklenen Geçici Madde 18 gereğince çıkarılması gereken Yönetmelik de 08.03.2022 tarihli 31772 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ezcümle yukarıda bahsi geçen değişiklikler sonucunda, İİK. 133.maddesi mülga olduğu gibi İİK. 115/3 gereğince ihale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması hâlinde alınan teminatın iade edilmesi mümkün değildir.

Av.Nermin ATİLA